Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toebehoren

 

 

 

Ik heb het niet vermeld op de pagina waar je wat info vindt over mijn sterrenkijker, maar om te genieten van de sterrenhemel heb je natuurlijk geen sterrenkijker nodig. Het blote oog volstaat, zeker als je een plekje vindt waar de melkweg mooi te zien is. Sterrenbeelden leren vinden is op zo’n moment ook een leuk tijdverdrijf. Een draaibaar sterrenkaartje hielp me daarbij.  

Ook met een gewone verrekijker zijn er mooie dingen te zien, dingen die je met het blote oog zelfs niet voor mogelijk houdt. De meeste waarnemers kopen een sterrenkijker en beginnen pas later met een verrekijker waar te nemen. Raar, doch ook bij mij is het zo gelopen. Mijn huidige verrekijker betreft een Helios NatureSport 10x50. Het voordeel van deze verrekijker is dat hij door zijn lage gewicht gemakkelijk in de hand te houden is. Ik gebruik hem vaak als ik een wandeling in het donker maak, of als hulpmiddel bij het zoeken naar een hemellichaam.

 

 

Bij de aankoop van mijn sterrenkijkers waren twee oculairen bijgeleverd, de 25 mm en 10 mm Plössl. De 10 mm heb ik bijna nooit gebruikt, maar de 25 mm gebruik ik nog steeds. Verder heb ik nog een korte barlowlens (2x), een Orion Stratus 5 mm en een Pentax XW10 (10 mm).

Om comfortabel naar de maan te kunnen kijken heb ik tevens een variabele polarisatiefilter aangekocht. Daarnaast heb ik vier kleurenfilters (Scopetronix) die ik gebruik voor planeetwaarnemingen, alsook een UHC-E filter (Astronomic) dat bepaalde nevels meer naar de voorgrond tilt.

Verder zijn er nog een hoop accessoires die onmisbaar zijn tijdens het waarnemen, zoals een rood lampje, waarneemkruk, collimatiewerktuigen, heteluchtblazertje, ooglapje en uitklapbaar tafeltje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sterrenkijker

 

 

 

Reageren?

 

Linken