Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Struve 1254

 

 

 

    >

 

 

 

Amélie is een schat van een baby, maar na een dagje babyzitten was ik maar al te blij dat ik deze avond in alle rust op mijn waarneemkruk kon zitten.

De hemel stond er wel mager bij, daarom dat ik het bij een simpel dubbeltje wilde houden: Struve 1254, een viervoudige ster die zich in de open sterrenhoop M44 bevindt.

Met het blote oog was M44 gewoonweg niet te zien, maar door de 10 inch dobson kon ik de sterrenhoop gelukkig nog mooi ontwaren. Op de schets is Struve 1254 in het midden te vinden. De helderste ster is een geelkleurige ster, twee zwakkere begeleiders vormen een driehoek met deze ster. De zwakste en vierde begeleider was ontzettend zwak zichtbaar. Ik heb die zwakte zo realistisch mogelijk proberen weer te geven, dus als je deze schets in daglicht bekijkt zal je de ster waarschijnlijk niet zien.

Bovenaan de schets zie je nog een gele ster die een driehoek vormt met twee andere sterren. Ook daar zag ik een heel zwak (vierde) sterretje, maar ik heb er nog geen idee van welke dubbel ik op die plek zag. 

 

Bekeken met de 25 cm Newton met een vergroting van 120 maal, op 24 april 2011.