Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Limousin - Frankrijk

 

Waarneemvakantie

26/03/11 - 02/04/11

 

 

Ruim 27 jaar bracht Nelson Mandela door in de gevangenis. Mandela schreef er talloze brieven. 'In gesprek met mezelf' is een boek dat een aantal persoonlijke brieven van Mandela bundelt, een boek dat een ongekende kijk geeft op het leven dat de mens Mandela gedurende zijn gevangenschap leidde. Het is het enige boek dat me deze reis vergezelt.

En ik ben dol op reizen, ik doe het elk jaar, maar ditmaal is het anders, want  voor de eerste keer in mijn leven wuift mijn vriendin mij uit. Ze blijft thuis, de passagierszetel naast mij is leeg. De achterbank van de auto wordt nu ingenomen, door een voor mij vertrouwd instrument welteverstaan: de tubus van mijn 10 inch dobson.

Het Franse département Corrèse in de regio Limousin bevindt zich op 820 km rijden van mijn woonplaats te Zoersel en is de tweede dunst bevolkte regio van Frankrijk. Ik heb er een gîte gehuurd voor een week en wil het huisje op een dag rijden bereiken. Waarnemen is het doel, en als het kan ook een stukje van de omgeving verkennen, ondermeer door te wandelen, door de toerist uit te hangen, te fotograferen. Maar ik wil natuurlijk ook lezen, van de rust genieten. Vakantie.

Ik heb een twintigtal cd’s bij voor onderweg, gaande van klassiek tot hedendaags. Zolang ik mij op Belgisch grondgebied bevind braakt de autoradio nog de muziek van zender Klara uit. Straks, als ik Parijs genaderd ben, zal de 31ste symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart het interieur vullen, ook wel de Parijze genoemd.

Mozart, de reizende componist bij uitstek, schreef op 27 maart 1778 in een brief dat hij de Parijzenaars arrogant en vulgair vond. Tijdens zijn verblijf in Parijs verdiende Mozart nauwelijks geld en verloor hij ook nog zijn moeder die mee was gereisd, waardoor Mozart moederziel alleen terug naar München keerde.

Ik probeer me voor te stellen hoe het toen geweest moet zijn, per koets van Parijs naar München, over slecht onderhouden aardewegen, door weer en wind, je moeder achterlatend op een Frans kerkhof. Wat een luxe dat ik nu met 90 paardenkrachten over geasfalteerde banen kan reizen, fully airconditioned, haast geruisloos, zittend in een comfortabele zetel, luisterend naar mijn eigen muziekkeuze.

 

Lees verder

 

 

Vorig verslagvolgend verslag