sterrenplezier.be © 2008

  Woordenlijst

Heb je een woord gevonden waarvan je de betekenis niet kent? Klik op deze tekst om mijn woordenlijstje te openen. 

 

 


NGC869 & NGC884 

 

 

Vorige schets / volgende schets

 

 

Info

Dit open dubbelcluster vind je in het sterrenbeeld Perseus en kon ik met het blote oog al zien als een nevelig vlekje. Toen ik er de sterrenkijker op richtte zag ik massaal veel sterren door mijn 25mm oculair. Het dubbelcluster was wel goed zichtbaar maar kwam niet echt los van zijn achtergrond waardoor ik niet goed kon uitmaken welke sterren bij het cluster hoorden en welke niet.

Hoewel ik getracht heb om alle sterren juist te plaatsen vond ik deze schets teleurstellend. Misschien dat het komt omdat je de kleur -en magnitudeverschillen van elke ster moeilijk op een schets kunt weergeven. Toch heb ik hiermee ook rekening gehouden tijdens het schetsen. Maar als je dit dubbelcluster nog nooit in het echt gezien hebt kan ik me voorstellen dat je niet weet waar zoeken op de schets. Trek daarom even een denkbeeldige lijn van het Westen naar het Oosten.

Helaas had ik toen nog niet mijn 10x50 verrekijker, want volgens mij is dit dubbelcluster ook een perfect verrekijker-object. Wordt vervolgd dus...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Oculair:

Orion Sirius Plösll 25mm (vergroting 26 maal)

Tijdstip:

maandag 11/02/2008, tussen 21.30 uur en 23.00 uur

Filter:

Geen

Lichtvervuiling:

veel