Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NGC2169

 

 

 

 

<   >

 

 

NGC2169 is een bijzonder klein en schattig ding, verstopt in de vuist van Orion. Ook met de 10 inch dobson is dit sterrenhoopje de moeite waard, al liet het hoopje door de zoeker (9x50) van de dobson slechts twee sterretjes zien. Noem die twee sterretjes de verpakking van een nog ongeopend nieuwjaarsgeschenk, want op het moment dat ik mijn oog in het oculair liet vallen toonde dit sterrenhoopje zich in al haar schoonheid.

De twee aparte delen vielen vanaf de eerste seconde op, en met een lage vergroting is dit hoopje misschien nog wel het allermooiste te zien. Toch besloot ik hem nog ietsjes hoger te vergroten, tot 120 maal. De twee sterren die mij in de zoeker aanstaarden waren nu nog duidelijk herkenbaar. De ene blonk trots in het cijfer 7, terwijl de andere zich in het cijfer 3 nestelde en een fascinerend dubbeltje bleek te zijn. Ik kon dat dubbeltje bij 120 maal amper scheiden trouwens, het was pas bij geconcentreerd turen dat die begeleider volledig los kwam van de hoofdster. Die begeleider was ook een stuk kleiner te zien en blonk daarnaast in exact dezelfde kleur als de hoofdster.

Ondanks het storende maanlicht vielen mij ook twee oranje sterren op in de hals van nummer 7, al heb ik er geen idee van of die sterren ook daadwerkelijk deel uitmaken van de sterrenhoop. Het leuke eraan was dat ze zich in een andere tint laten zien, en zonder die twee zou het nummer 7 als een kaartenhuis in elkaar zakken.

Tenslotte is het mij nu ook duidelijk dat ik bij de vorige schets NGC2169 te groot heb ingetekend.

 

Bekeken met de 10 inch dobson met een vergroting van 120 maal, op 2 januari 2012.