Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kemble 2

 

 

 

 

<   >

 

 

 

Om de sterren op deze schets goed te kunnen zien is het aan te raden om hem in een verduisterde kamer te bekijken. Als je de schets op een laptop bekijkt, draai dan het beeldscherm iets naar je toe, zodat je een grijze melkachtige achtergrond krijgt, wat het beste overeenkomt met de lichtvervuilde hemel die ik zag.

 

Kemble 2, alias Little Cassiopeia, is een asterisme dat zich in het sterrenbeeld Draak bevindt en de vorm van de letter W heeft. Op het moment dat ik dit schetsje maakte zag ik hem op zijn kop door de sterrenkijker. De plek aan de hemel waar dit asterisme te vinden was, blaakte tevens in een verschrikkelijke lichtvervuiling van nutteloos brandende lantaarnpalen. Vandaar dat de achtergrond-sterren op de schets - net zoals bij het waarnemen - nauwelijks zichtbaar waren.

 

Als je goed kijkt kun je zien dat twee leden van het asterisme ook een oranje kleur hebben. De geelkleurige heldere ster X Draconis kon daarbij nog net samen met Kemble 2 in beeld, waardoor ik het beeld door het oculair nog net iets mooier vond. 

 

 

Bekeken met de 13cm  Newton, met een vergroting van 26 maal, op 15 december 2009, omstreeks 22.00 uur.