Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 februari 2008

 

 


 

Teleurstellende avond met toch nog een meevaller op het einde. Tijdens etenstijd zag ik dat er geen wolkje meer te bespeuren was aan de hemel. Omstreeks 20.30 uur had ik alles in de auto geladen en was ik al op weg naar een open plek in de natuur. Eenmaal daar aangekomen heb ik alles opgesteld, doch er was een vervelende sluierbewolking komen opzetten. Ik heb een uur gewacht doch de bewolking wilde deze keer maar niet weggaan. Toch maar een poging gewaagt om de Rossettenevel, NGC2237 op te zoeken, doch niet gevonden. In ieder geval toch geen nevel gezien, ook niet met het UHC-E filter.

Balen, alles terug in de auto geladen en terug huiswaarts gereden. Thuis zag ik dat de bewolking nu wel weg was. Yep, dat moet mij weer overkomen. Terugrijden, no way, ik besloot om nog even in de tuin te gaan staan. Ongelooflijk veel lichtvervuiling in de tuin. Geen maan te zien doch dit was geen goede gelegenheid om moeilijke objecten zoals de Uilnevel op te zoeken. Heb het wel even geprobeerd doch niets te zien waar hij zou moeten staan. Het was trouwens ook heel vochtig, de zichtbare magnitude was niet best.

Ik had van te voren wat plannetjes van Stellarium afgedrukt en had mijn gloednieuwe sterrenatlas bij me. Het sterrenbeeld Leeuw was duidelijk zichtbaar. Veel moeilijke sterrenstelsels in de Leeuw, zeker niet voor deze omstandigheden geschikt. Ik zag in de sterrenatlas dat er naast de Leeuw, in het sterrenbeeld Kreeft, wel enkele Messiers staan die te zien zouden moeten zijn. Even de tijd genomen om het sterrenbeeld Kreeft te zoeken, het is geen duidelijk zichtbaar sterrenbeeld. M44 zag ik vaag al met het blote oog. Met mijn 25mm oculair (26x) was M44 duidelijk te zien, het deed me qua grootte aan M35 denken. Ik vond M44 niet spectaculair. Misschien ligt het aan de slechte omstandigheden. Redelijk wat dubbelsterretjes te zien. Ik schat ongeveer een dertigtal heldere sterren te zien. Ik heb M44 niet met een grotere vergroting geprobeerd omdat ie dan sowieso niet meer in het beeldveld zou passen. Nee, dit vond ik maar niets eigenlijk.

De tweede Messier in de Kreeft, M67, gaf me wel onmiddellijk een yessss-gevoel. Dit is meer mijn type cluster. Met mijn laagste vergroting (26x) zag ik hem als een klein vaag bolletje, een soort mini-speldenkussen. In vergelijking met M44 is dit echt een mini-clustertje. Het clustertje kwam wel duidelijk los van zijn achtergrond. Leuk. Even bekeken met mijn barlow erbij (52x). Ik zag nu duidelijk één heldere ster, de andere zwakkere sterretjes begonnen al duidelijker zichtbaar te worden. Even mijn 5mm oculair (130x) genomen, waarom niet. Cool, het duurde even voordat ik het beeld scherp kreeg, maar nu zag ik het cluster wel mooi, de zwakkere sterren waren redelijk goed zichtbaar, met momenten zonder perifeer te hoeven kijken. Dit wilde ik wel eens schetsen. Maar het moest op het einde weer een beetje tegen de tijd schetsen zijn, er kwamen wolken op waardoor het cluster af en toe verdween. Uiteindelijk kwam M67 toch even weer piepen zodat ik hem nog een laatste keer kon bekijken. Ik denk dat ik alle sterretjes die ik zag op de schets heb staan. Soit, onder deze omstandigheden vermoed ik dat er bij goede omstandigheden een boel sterretjes meer zouden te zien zijn. 00.10 uur. Bedtijd!

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________