Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 maart 2008

 

 

Vandaag was de bewolking weer ontegensprekelijk aanwezig, doch grote stukken sterrenhemel waren met momenten toch te zien. Ik hoopte een nieuw hemelobject te kunnen zien ondanks de wolken.  Omdat ik in de tuin stond, omgeven door lichtvervuiling, besloot ik iets op te zoeken dat in het zenit stond, het donkerste deel van de hemel. M81, een sterrenstelsel met een magnitude van 6,90 leek me wel mogelijk. Ik richtte de kijker richting Grote Beer en stelde mijn RDF zo goed mogelijk in waar ik M81 ongeveer zou kunnen vinden.

 

Hey, dit was wel de max, ik had M81 vlug gevonden. Maar wat ik niet verwacht had is dat ik M82, een sterrenstelsel dat vlakbij M81 staat, samen met M81 in mijn beeldveld zag staan (25mm oculair, vergroting 26 maal). M82 heeft volgens Stellarium een magnitude van 8,40, en toch zag ik beide sterrenstelsels even duidelijk.

Prachtig, twee verschillende sterrenstelsels samen in je oculair zien. Het leuke hieraan was dat je beide sterrenstelsels duidelijk vanuit een andere hoek zag staan. Van M81 zag ik de bovenkant (of onderkant) duidelijk. In het midden van M81 was duidelijk een helder gedeelte te zien met daar rond een wazige diffuse gloed. M82  aan de andere kant was duidelijk enkel van de zijkant te zien, een smal langwerpig neveltje. Ik zag duidelijk 2 kleine sterretjes naast M82 staan.

Met een vergroting van 52 maal zag ik beide sterrenstelsels nog net samen in mijn oculair staan, doch hierdoor stonden ze tegen de rand van het oculair waardoor het niet echt een beter zicht was.

Met momenten kwam de bewolking roet in het eten gooien waardoor ik een paar keer moest stoppen met waarnemen. Maar dit is een uitdaging om dit mooi geschetst te krijgen. Moet ik dus zeker nog eens een keertje opzoeken.  Mooi.

 

Vorig verslag / Volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________