Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 november 2008

 

 

Ik voelde me eigenlijk niet al te best. Erger nog, ik was kapot, uitgeteld. Geveld door stress, onregelmatige diensten, een tekort aan slaap. Niet dat ik niet van mijn job hou, maar soms vreet het gewoon aan mijn gezondheid, en dat ligt voor een groot deel aan de persoon die de planning voor die diensten maakt. Hoewel het probleem al vaak is aangekaart, schept die man er blijkbaar genoegen in om een vroege dienst na een nachtdienst te zetten.

Ook deze keer was dit weer het geval. De zondag tot 6 uur s morgens moeten werken, de dag erop moest ik om 6 uur s morgens weer beginnen. Alles behalve gezond natuurlijk, het vernietigt mijn bioritme, het doet mij schijten als een reiger.

Hoewel ik er geen probleem mee heb om tijdens de nacht te werken, was het deze zaterdagnacht wl een probleem, het was namelijk heel de nacht kraakhelder, en dit na een lange periode van bewolkt weer. Ik kon zelfs de Orionnevel met het blote oog zien staan vanuit een fel verlicht dorpscentrum. En ik stond weer eens met nachtdienst

Gelukkig kreeg ik gisteren een tweede kans, maar het probleem was dat ik die dag 12 uur gewerkt had, en het was nt die vroege dienst vlak na die nachtdienst. Mijn lichaam wilde het liefst van al in coma vallen, toch op zijn minst voor 12 uur. Maar zelfs uitslapen was geen optie, de dag erop moest ik er weer vroeg uit, als ik zou waarnemen zou het dus kort zijn. Als want binnen was het zo lekker warm, de schoot van mijn vriendin zag er zo aanlokkelijk uit. Buiten daarentegen vrieskou, gras dat bedekt was met een dikke sneeuwlaag, van een contrast gesproken.

En toen kwam dat moment, dat moment dat ik me afvroeg wat de definitie van verslaving is. Mijn lijf wilde niet meer mee, mijn geest was volledig uitgeblust, maar toch werd ik onherroepelijk naar buiten gedwongen. Hoe raar dat ook mag klinken, noem het een stem, een drang, weet ik veel. Ik moest gewoon naar buiten.

De eerste keer dit seizoen in echte vrieskou trouwens. Sjaal, dikke muts, wollen kousen, waterdichte schoenen, een dikke jas. Dit had ik al vaker meegemaakt, maar het was wel de eerste keer dat ik in de sneeuw ging waarnemen. En kraken deed hij, al hoorde ik ook dat er een laagje ijs op lag. Het viel me ook op dat mijn moeheid plots verdwenen was, het was alsof ik nieuwe energie gekregen had, zuurstof, al mijn problemen verdwenen bij toverslag. Zou het dan toch een verslaving zijn, een drug?

Maar wat maakt het uit, verslaafd of niet, iedereen heeft recht op plezier. Het eerste object dat ik wilde vinden was de ster Delta Cephei, een variabele dubbelster in het sterrenbeeld Cepheus. De vraag lag al dagen op mijn lippen: Zou ik hem kunnen splitsen met mijn verrekijker? Ik hoopte er deze avond achter te komen. Ik besloot hem eerst even met de sterrenkijker op te zoeken. Kwestie van hem wat makkelijker te kunnen vinden, want ik merk dat ik eigenlijk een zoekertje nodig heb voor mijn verrekijker, een laserpennetje ofzo. Iets zoeken met de verrekijker lukt me niet altijd even goed.

Eerst met de sterrenkijker dus, met mijn red dot finder had ik hem vlug gevonden. Met een vergroting van 26 maal was Delta Cephei mooi gesplitst, echt een heel mooi beeld. De hoofdster is oranje van kleur, zijn begeleider wit/paars. En zo klein dat beide sterretjes zijn, heel apart. Ik schroefde de verrekijker op het statief en zocht hem nogmaals op. Niet echt makkelijk, hij stond bijna in het zenit waardoor ik mijn nekspieren flink moest aanspreken. Maar door mijn pianostoel onder het statief te zetten lukte het me nog net om op die manier door de verrekijker te kijken. Kon ik hem nu splitsen? Een simpele vraag, maar het antwoord?

Ik weet het niet dus nee. Met momenten dacht ik van wel. Dacht ik, want soms zag ik slechts n ster: wit/paars met een oranje rand. Heel speciaal, maar zag ik het wel echt? En plots bedacht ik iets, ik ben namelijk brildragend, en vermits ik zonder bril keek, kon ik hem dan wel optimaal bekijken? Ik vroeg me dit af omdat mijn ene oog zwakker is dan het andere. Ik kan de verrekijker toch niet perfect scherpstellen voor beide ogen in dat geval? In een poging hem alsnog te kunnen splitsen nam ik mijn ooglapje en keek ik met slechts n oog door de verrekijker. En nu meende ik hem wel gesplitst te zien. Meende ik twijfel, het antwoord blijft dus nee. Niet het antwoord dat ik gehoopt had, maar eindelijk een antwoord.

Het volgende object dat ik wilde bekijken was de sterrenhoop IC1396, vlakbij de ster Mu Cephei. In die sterrenhoop zou ik de triple-ster Struve 2816 moeten vinden. Mu Cephei had ik vlug gevonden, maar in de omgeving van Mu Cephei kon ik niets vinden wat IC1396 zou moeten zijn. Volgens Binocular Highlights zou ik de sterrenhoop met de verrekijker in n beeldveld met Mu Cephei moeten vinden. Wat deed ik verkeerd? Vergrootte ik niet hoog genoeg met de sterrenkijker? En wat moet ik verwachten van die sterrenhoop? Hoe ziet die Struve 2816 eruit? Hier moet ik me misschien toch iets beter voorbereiden.

Nog in het sterrenbeeld Cepheus, de ster S Cephei. Ik had het plannetje van Guus afgedrukt, maar helaas vond ik dit object ook niet. Frustrerend. Ik wist dat ik een oranje ster zocht, en toch vond ik hem niet, al zat ik in de juiste buurt te zoeken. Ik vermoed dat het een redelijk zwak sterretje is, kan het zijn dat het de ster HP106583 betreft in Stellarium? In ieder geval, ik geef het niet op, ik rust niet voor ik S Cephei en IC1396 gevonden heb.

Ik had even genoeg van individuele sterren. Tijd voor een leuk sterren-hoopje, ik kon het ook niet meer te lang trekken nu. Even moest ik naar binnen om mijn oculair droog te blazen en mijn RDF te reanimeren. De koude speelde hem blijkbaar parten.

Alvorens een volgend object van mijn lijstje af te werken nam ik even de verrekijker in de losse hand. Ik kon het niet laten en richtte even naar M45, deze sterrenhoop blijft een prachtig zicht door de verrekijker, ook nu genoot ik er weer ongelooflijk van. Melotte 20 was nog zon echt verrekijkerobject waar ik van genoot, en de Hyaden in de Stier, prachtig Alleen M31 vond ik niet, ik kon zelfs het sterrenbeeld Andromeda niet duiden deze keer. Hij stond ook weer zo hoog in het zenit, een stijve nek kreeg ik ervan. Volgende keer toch maar weer eens die tuinzetel buiten zetten.

Tijd om de sterrenkijker weer aan te spreken. Vlakbij de Hyaden stond de open sterrenhoop NGC 1647. Ik had hem vlug gevonden, een leuk sterrenhoopje, zwak maar redelijk verspreid. Bij een vergroting van 52 maal zag ik enkele dubbelsterren in het midden van de hoop. Dit was al een meevaller. Heerlijk.

Ik kon het niet laten en besloot er nog eentje te zoeken, het laatste voor deze avond, op risico dat ik hem niet zou vinden: NGC 1342, te vinden in het sterrenbeeld Perseus. Op deepskylog had ik een waarneming gevon-den van een waarnemer die er een saxofoon in herkende. Met dit in mijn gedachten probeerde ik hem te vinden. Toch weer een tijdje naar gezocht. Uiteindelijk nam ik mijn pocket sky atlas en hield ik de atlas boven mijn hoofd. Ik draaide de atlas zodat de stand van het gedrukte sterrenbeeld identiek was aan het echte sterrenbeeld.

Op die manier wist ik de plaats van de sterrenhoop uiteindelijk te vinden. Een heel zwak, klein hoopje zag ik plots bij 26 maal. Ik vergrootte hem 52 maal en jawel, duidelijk een saxofoon! Met een mondstuk dan nog, klaar om bespeeld te worden! Zwakke sterretjes, nog zwakkere sterren waren nauwelijks zichtbaar. Maar mijn gedachten gingen onmiddellijk naar Candy Dulfer, ik hoorde plots saxofoonmuziek, en ik ben er zeker van: Candy, deze sterrenhoop zou ongetwijfeld jouw favoriet zijn!

Een leuke afsluiter. Ondanks dat mijn handen bijna gevoelloos geworden waren heb ik weer genoten, dit had ik echt even nodig. Maar op het moment dat alles opgeruimd was sloeg de vermoeidheid me weer vol in het gezicht. Een verslag maken zat er niet meer in. Ik meende nog enkele saxofoonklanken gehoord te hebben, maar ik kan het me ook verbeeld hebben. In ieder geval, ik viel als een blok in slaap. Tot de wekker me weer met een schok aanrandde en ik me weer met tegenzin uit bed sleepte. Zucht.

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________