Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 juni 2009

 

 

Oef. Toen ik de hemel gisterenavond zag opentrekken waagde ik nogmaals mijn kans en sprong ik zo vlug mogelijk in bed! Alleen besloot ik ditmaal niet de wekker te zetten maar gewoon mijn eigen waarneem-bioritme te vertrouwen. Tot mijn voldoening bleek ik om middernacht een eerste maal wakker te worden. Ik besloot nog even te blijven liggen, waarop ik omstreeks 1 uur uit bed stapte en een blik door het raam wierp. Het was nog steeds helder … yesss …

Ik had de sterrenkijker al van te voren onder het afdak van de veranda gezet. Deze keer besloot ik om niet naar de waarneemstek te rijden maar gewoon in de tuin waar te nemen. Of ik hiermee een juiste beslissing genomen heb betwijfel ik een beetje, want er waaide nog steeds een redelijk briesje, de mist zou zich deze keer niet laten zien op de waar-neemplek.

Maar soit, gewoon in de tuin dus. Met de verrekijker waren de nevelige plekjes in het sterrenbeeld Schild mooi te zien, ik heb er toch wel een tijdje naar zitten staren. Door de sterrenkijker was het echter een ander paar mouwen. De nevels lieten zich duidelijk minder gedetailleerd en minder fel zien dan op 1 juni 2009. Een teleurstellend gevoel overviel me een beetje, ik had zo gehoopt die nevels in het sterrenbeeld Schild wat beter te gaan bekijken. Ondanks dat ik mijn sterren-kijker pas nog gecollimeerd had bleken de sterren daarnaast met momenten niet scherp te krijgen te zijn. Het probleem bleek niet aan de kijker te liggen maar aan mijn vermoeide ogen.

Gelukkig waren mijn ogen na een twintigtal minuten al wat beter aangepast aan de nacht en kon ik zelfs de zomermelkweg duidelijk zien, vanaf Cassiopeia liep hij mooi doorheen de Zwaan naar de Arend. Maar de nevels zoals M8 vielen dus tegen. Misschien omdat ze ditmaal verdacht veel boven een lantaarnpaal stonden. Zo kon ik op 1 juni duidelijk een breuklijn in de nevel van M8 zien, deze keer was hiervan niets te merken. Wat jammer.

Ik besloot daarom even een paar nieuwe dingen op te zoeken die in de buurt te vinden zouden zijn. In het sterrenbeeld Boogschutter nam ik de ster Kaus Borealis even onder de loep, een ster met een prachtig oranje kleur. Vlakbij zouden de bolhopen M28 en M22 te vinden moeten zijn. M22 liet zich duidelijk zien als een grote nevelige vlek. Bij een vergroting van 52 maal kon ik een paar sterren in de bolhoop oplossen. 130 maal vergroten was helaas te veel, de bolhoop was bij deze vergroting bijna volledig in het niets verdwenen.

Bolhoop M28, wat een verschil! Deze bolhoop liet zich als een ontzettend zwak en klein neveltje zien. No way dat ik in deze hoop wat sterren zou kunnen oplossen. Vergelijk M22 met een opgeblazen ballon, M28 is er dan zo eentje waar je een naald hebt ingestoken. Het schetsvirus leek me trouwens eindelijk weer gestoken te hebben, vol goede moed begon ik M22 te schetsen, maar het resultaat is zo bedroevend dat ik hem helaas niet kan posten. Ik moet dringend eens wat meer gaan oefenen met schetsen. Een beetje jammer van de tijd die ik hiermee verloren heb.

Van de Omeganevel (M17) heb ik ook een poging gewaagd. Hoewel ik de nevel te fel heb getekend kan deze schets er misschien nog nét mee door. Het komeetachtige deel van de nevel liet zich duidelijk zien, vooral met het UHC-E filter. Daarnaast merkte ik aan het dikste stuk van de nevel een klein neveltje op dat aan de komeetachtige nevel vasthing. Toch ook wel weer wat tijd ingestoken, vooral ook met de sterren die de nevel vergezelden.

Onverwacht kwam Jupiter plots boven het dak van de woning pronken. De seeing bleek tot mijn verrassing onverwacht goed te zijn. Twee wolkenbanden lieten zich onmiddellijk zien, en bij hogere vergrotingen zag ik met momenten een bruin keppeltje te voorschijn komen. Het groene filter gaf nog iets meer detail prijs. Daarbij waren de manen opvallend fel verlicht en stonden drie ervan op een schijnbaar exacte afstand naast elkaar. Leuk, en mede door het schetsen was het onverwacht vlug drie uur. Ik besloot er vlug terug in te kruipen.

 


Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________