Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 juli 2008

 

 

Toen ik enkele maanden geleden tegen een collega vol enthousiasme vertelde over mijn hobby sterrenkunde, zei hij dat ik duidelijk gevangen was door deze hobby. Hij had het niet treffender kunnen verwoorden, en tóch moet ik toegeven dat het virus me de laatste tijd in de steek gelaten heeft. De korte nachten en mijn baan met lange, onregelmatige diensten zijn vermoedelijk de hoofdreden van deze dip.

Maar ik wist dat de vlam voor deze hobby slechts op waakstand stond, elke dag betrapte ik me er namelijk op dat ik het Astroforum openklikte, op zoek naar nieuwtjes, schetsen, foto’s en verslagjes. Ik hoopte dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voor ik mijn zoektocht door het heelal  zou hervatten.

En eindelijk was het dan weer zover, ik noteerde zaterdag 13 juli 2008, middernacht. Het was een beetje waarnemen met een handicap deze keer, het rode lampje dat ik normaal altijd gebruik hing nog aan mijn koersfiets, en die stond spijtig genoeg op het werk. Dan maar het licht van de gsm gebruiken, er zat niets anders op. Jupiter, de felste ster aan de hemel. Ik wilde hem nu eindelijk eens met mijn rechteroog bekijken.

Een planeet die me in een oogwenk terug naar mijn kindertijd bracht, waar ik als kleine spruit voor de eerste keer, vol ontzag, naar deze planeet keek. Het is me nog altijd een beetje een raadsel waarom ik deze planeet zoveel mooier vind dan Saturnus. Geen prachtig ringenstelsel te zien rond deze planeet, maar wel die twee gigantische wolkenbanden, wolken waar ongetwijfeld bliksems doorheen klieven die onvoorstelbaar indrukwekkend en eng moeten zijn … Jupiter, de oppergod van de Romeinse goden, de heerser van de hemel en de goden … De vier helderste manen van Jupiter geven het geheel dan nog een extra mystiek, alsof het vier vuurspuwende draken zijn die waakzaam rond hun machtige heerser vliegen.

Met een vergroting van 26 maal wist ik meteen weer waarom ik Jupiter dé attractie van ons zonnestelsel vind. Ik had namelijk niet verwacht dat ik Jupiter al zo groot zou zien met deze kleine vergroting. Vaag kon ik de twee wolkenbanden al zien, met deze kleine vergroting leken ze een beetje met elkaar te versmelten. De vier draken waren ook al zichtbaar, ze stonden alle vier aan de rechterzijde van de planeet. De buitenste maan kreeg ik echter precies niet scherpgesteld, raar.

Ik nam mijn barlow erbij en vergrootte 52 maal, waarop ik meteen zag wat er aan de hand was. Vlak tegen de buitenste maan stond nog een ander maantje. Hierdoor zag ik in totaal 5 manen. Achteraf heb ik op Stellarium gemerkt dat één maantje een sterretje bleek te zijn dat toevallig in dezelfde lijn stond als de vier manen. De wolkenbanden van Jupiter waren bij deze vergroting wel duidelijk zichtbaar.

Ik kon niet meer wachten en nam mijn 5mm oculair. Ik wilde hem 130 maal vergroten. Dit was echt de max. Prachtig! Wat een grote bol, en toch kreeg ik hem nog perfect scherpgesteld. Even mijn barlow erbij en 260 maal vergroten. Dit was er echter over, Jupiter was niet meer scherp te stellen nu, in tegenstelling tot Saturnus, die ik wel een keer heb kunnen bewonderen bij een vergroting van 260 maal. Mogelijk dat de seeing hier ook mee te maken heeft, af en toe begon Jupiter een beetje te dansen en wisselde de scherpte van de planeet.

Waarom de kleurenfiltertjes niet eens gebruiken? Tot mijn verbazing bleek het groene filter het beste te werken voor deze planeet, prachtig, de planeet was hierdoor niet meer zo fel om naar te kijken, maar de wolkenbanden waren nu ook duidelijker zichtbaar. Er was zelfs een duidelijk verschil merkbaar tussen beide wolkenbanden. De onderste wolkenband was duidelijk dunner maar ook feller, terwijl de bovenste wolkenband een stuk breder en tevens wat waziger, uitgesmeerder  was dan de onderste. Mooi. Een uur heb ik in totaal naar deze planeet zitten gapen.

Ik zag dat al de wolken aan de hemel verdwenen waren, een prachtig mooie sterrenhemel lonkte naar me. Toch ontbrak de goesting om mijn waarneemlijstje erbij te nemen. Zonder rood lampje zou deepsky kijken toch onmogelijk zijn. Of was de dip misschein toch nog niet helemaal verdwenen?

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________