Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 juni 2008

 

 

Ondanks dat het deze periode zo laat donker is besloot ik toch even op te blijven en nog eens even naar de sterren te turen. Het was hier heel de dag zonnig en zwoel. Blauwe lucht die helaas bedekt was met stukken sluierbewolking.

Ik had me niet echt goed voorbereid deze keer en wilde het bij een aantal asterismen houden. Om 00.45 uur stond ik in de tuin. Het spannende en leuke gevoel dat ik altijd ervaar tijdens het waarnemen kwam deze keer maar niet opdagen. Vanaf het begin had ik een beetje een naar en onveilig gevoel, raar. Misschien kwam het omdat het zo abnormaal rustig was, deze keer geen gezellig geroezemoes te horen van een terras in de buurt, geen muziek in de verte te horen, het leek wel of alle buren op een andere planeet zaten.

Of misschien had het ook wel te maken met het feit dat men, enkele waarneemavonden voorheen, op verschillende plaatsen had ingebroken hier in de buurt en men het raam van onze woning ook had opengebroken, dit slechts enkele uren nadat ik gestopt was met waarnemen. Ik vertrouwde het niet echt en merkte dat ik vaak over mijn schouder keek, ik had het gevoel bekeken te worden door duistere types die alleen maar slechte bedoelingen hadden.

Ik probeerde deze nare gedachten te vergeten en begon met Napoleon’s Hat te zoeken (Picot 1), een asterisme dat te vinden is in het sterrenbeeld Ossehoender, vlak onder de heldere ster Arcturus. Met een vergroting van 26 maal had ik Arcturus in beeld en zag ik het asterisme heel vaag, ik moest perifeer kijken en dan zag ik inderdaad 6 sterren die wel wat weg hadden van de hoed van Napoleon. Ik vermoed dat het aan de sluierbewolking lag dat deze sterren zo slecht zichtbaar waren. Ik besloot hem wat groter te bekijken en stak mijn barlow 2x erbij. Hierdoor was het asterisme beter te zien en kwam er tevens een zevende sterretje piepen dat met perifeer te kijken op de bovenkant van de hoed stond. Vlug een paar schetsjes ervan gemaakt.

Eens even mijn blad erbij genomen, wat kon ik nog bekijken? In de Grote Beer zou het asterisme Ferrero 6 te vinden moeten zijn. Het zou op de Eifeltoren of op een tipi lijken. Te vinden boven het steeltje van de Grote Beer, meerbepaald boven de derde ster van het steeltje, te tellen vanaf het uiteinde van het steeltje. Een tijdje zitten zoeken en turen, maar ik heb niets gevonden wat er op zou kunnen trekken. Even de verrekijker erbij. Hmm, mogelijk dat ik hem met de verrekijker zag, ik weet het niet zeker, dus hij blijft voorlopig nog op mijn lijstje staan.

Wat nu? In het sterrenbeeld Cassiopeia zouden ook enkele leuke dingen te vinden moeten zijn. Ondanks dat dit sterrenbeeld in een lichtvervuild gebied stond besloot ik het toch even te proberen. Drie graden zuidwesten van de ster Beta Cassiopeia zou een open sterrenhoop te vinden moeten zijn, NGC7789. Met de verrekijker zou deze hoop als een nevelig vlekje moeten te zien zijn. Niets te zien echter. Ik besloot even met de sterrenkijker te zoeken, maar ik kon hem echt niet vinden. Ik had de indruk dat de duivel der lichtvervuiling deze nacht behoorlijk met mijn voeten aan het rammelen was.

Dicht in de buurt van de ster Delta Cassiopeia zou NGC457 te vinden moeten zijn, ook wel de ET-cluster of de Uil genoemd. Aha! Deze keer had ik meer geluk. Ik zag hem bijna direct, twee ogen die me indringend aankeken. Maar zijn lijf was nog zo klein en vaag. Mijn barlow er weer bijgenomen. Prachtig. Ik wist het meteen, dit was het object van de avond! E.T. kon ik er niet echt in vinden, wel duidelijk een uil die met openslaande vleugels naar me toe komt gevlogen. Een soort robotachtige uil dan toch. Het rechteroog van de uil was de helderste ster, en ik zag een duidelijk kleurverschil met zijn andere oog. Het heldere oog was wat geelachtig, terwijl zijn zwakke oog meer wit was. Jammer dat er zoveel licht op die plaats hing, want onder goede omstandigheden moet dit beestje nog veel mooier te bewonderen zijn. Vlug een schetsje ervan.

Collinder 399, de kleerhanger, zou ik nu ook duidelijk moeten kunnen zien. Te vinden in het sterrenbeeld Vosje. Iets te veel hoop gehad echter. Het sterrenbeeld Lier en Zwaan waren duidelijk zichtbaar. Maar het sterrenbeeld Vosje had ik nog nooit eerder bekeken en kon ik in die sterrijke buurt dan ook niet vinden helaas. Even met de verrekijker doelloos rondgekeken waar ik Collinder 399 hoopte te vinden. Niets helaas. Dat wordt een van mijn volgende uitdagingen. Eerst maar eens het sterrenbeeld Vosje leren vinden de volgende keer.

Op 19 december 2007 had ik de open sterrenhoop M29 al eens proberen te vinden in het sterrenbeeld Zwaan. Niet gevonden toen, er stonden in die buurt zoveel sterren. Ik wilde het nu nog wel eens proberen. De omgeving waar ik deze sterrenhoop staat is makkelijk te vinden. Een echte sterrenhoop die los kwam van zijn achtergrond kon ik echter niet vinden. Wel zag ik een aantal sterren die een rare vorm hadden, het deed me een beetje aan een bongo denken, zo’n trommel waar je met je handen op moet slaan. Zou dit M29 kunnen zijn? Hmmm.

Het was ondertussen al na 2 uur ‘s nachts, mijn bed begon zich zorgen te maken. Ik besloot om op te ruimen. Terug binnen heb ik toch nog heel even op deepskylog naar schetsen van M29 gezocht. Toen ik die zag wist ik het zeker, die bongo was wel degelijk M29! Yessssssss, weer een Messier erbij!

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________