Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 mei 2008

 

 

 

Het plan was om vanavond enkel een schetsje van M81 en M82 te maken en dan in bed te duiken. Het was iets na middernacht toen ik beide sterrenstelsels door mijn oculair spotte. Maar tot mijn spijt waren beide stelsels nauwelijks zichtbaar deze keer. Het was niet donker genoeg, de lucht zag donkerblauw gemengd met een witte tint. Er hing ook weer een sluierbewolking helaas. De smalle maansikkel was aan het ondergaan, rond de maan hing duidelijk een heldere waas van wolken. Jammer, een schetsje van beide sterrenstelsels zat er deze keer niet in.

Ik wilde de kijker terug mee naar binnen nemen maar besloot om Saturnus nog eens vlug even mee te nemen. Het was al een tijd geleden dat ik hier nog naar gekeken had. Met een vergroting van 26 maal zag ik tot mijn verwondering al de lege ruimte tussen de ring en de planeet. Vorige keer had ik deze niet gezien bij deze lage vergroting. Leuk. Ik stak mijn 5mm oculair (130x) in de oculairhouder en had het geelfiltertje aan het oculair bevestigd. De vorige keer kon ik duidelijk een wolkenband op Saturnus zien, deze keer was die wolkenband niet te bespeuren.

Wat me wel onmiddellijk opviel was dat ik 2 manen zag van Saturnus deze keer, ik meende er zelfs heel zwak nog een derde te zien. Dit had ik niet verwacht. Met de hoogst mogelijke vergroting (260 maal) was Saturnus deze keer niet scherp te krijgen. De eerste keer dat ik merk wat een slechte seeing kan doen. Saturnus danste met momenten wat op een neer, de scherpte van de planeet wisselde constant.

Opruimen dan maar. Tijdens het opruimen zag ik plots om 00.44 uur in het zuiden een zeer heldere meteoor gedurende enkele seconden uitdoven. Dat was een meevaller zeg! Nog geen 10 seconden later weer een meteoor, ook in het zuiden. Toeval?  Voor alle zekerheid bleef ik even in die richting kijken. Ik zag een satelliet naast de rode reus Arcturus richting Zuiden vliegen. En ja, een derde meteoor in het zuiden!  Een korte en vlugge. Een aangename verrassing.  Ik bleef het nog even aanzien maar werd niet meer op een vierde getrakteerd.

Vanuit het Westen kwam ook bewolking opdagen, de sluierbewolking nam ook duidelijk toe. Maar ik besefte plots weer hoe deugd het kan doen om gewoon met het blote oog naar de sterrenhemel te kijken. Een leuke hobby toch. 

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________