Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 februari 2008

 

 


 

Vandaag weer een belangrijke les geleerd. Ik besloot om nog eens op verplaatsing te gaan zodat ik geen hinder zou hebben van lantaarnpalen. De sterrenkijker alsook de pianostoel en schetskaften in de auto geladen en hop, naar de open natuur. Via een kronkelige aardeweg kwam ik uiteindelijk op mijn bestemming aan, een plek omgeven door weide en heide, de horizon verstopt achter de bossen. Alles uitgeladen, sterrenkijker opgesteld, ik had echt zin om nog eens wat schetsen te maken en had thuis nog voldoende schetspapier afgeprint alsook op voorhand opgezocht wat ik wilde zien en waar ik het kon vinden aan de hemel.

Toen ik mijn eerste object in mijn kijker had kwam ik echter tot de conclusie dat ik geen enkel schetsblad bij me had. Niets papier … Alleen maar lege kaften. Ik overwoog nog even om de sterrenkijker te laten staan en vlug even met de auto over en weer te rijden maar dat heb ik maar niet geriskeerd. Dan maar zonder schetsjes. De lucht was vochtig maar ik zag redelijk veel sterren aan de hemel, geen Melkweg te zien helaas.

Het eerste object dat ik opzocht had ik direct gevonden en was met het blote oog al zichtbaar als een wazig vlekje, het dubbelcluster NGC869. Dankzij mijn RDF had ik hem onmiddellijk in mijn beeldveld. Ongelooflijk hoeveel sterren ik door mijn 25 mm oculair zag. Het dubbelcluster is wel mooi, maar moeilijk uit te maken welke sterren er nog bij horen en welke niet meer. Met mijn barlow erop (52x) was het cluster al niet meer volledig in mijn beeldveld te krijgen.

Het volgende object was M52. Dit vond ik wel een leuk object. Met mijn 25 mm oculair zag ik een ster waar een rond neveltje aan vasthing. Met mijn 5mm oculair (130x) waren er in de nevel duidelijk een klein aantal sterren zichtbaar. Leuk, dit wil ik de volgende keer beslist eens schetsen.

Hop naar de Grote Beer nu. De vorige keer had ik in mijn tuin naar M97 (Uilnevel) en M108 gezocht maar niet gevonden. Deze keer had ik onmiddellijk een heel zwak neveltje in mijn beeldveld. Maar was het nu de Uilnevel of M108? Dit neveltje was zo zwak zichtbaar. Met een vergroting van 52 maal zag ik hem iets groter maar niet feller. Als ik het me juist herinner (ik had zelfs geen notaboekje bij me) zag ik bij een vergroting van 130 maal heel zwakjes één of twee sterretje door de nevel, maar dit durf ik niet meer met zekerheid te zeggen. De nevel zag er rond uit doch de randen leken mij heel diffuus. Toen ik begin januari 2008 de krabnevel zag was die toch wel stukken beter zichtbaar dan het neveltje dat ik nu zag. Volgens Stellarium heeft de Uilnevel een magnitude van 11 en M108 magnitude 10, dus misschien was het wel M108. Dit moet ik bij betere omstandigheden nog eens opzoeken.

Ik draaide de sterrenkijker richting Orion en zocht M78 op. Wat is zo’n RDF een verademing. Weer onmiddellijk in mijn oculair aanwezig. Een vaag vlekje waar ik bij een hogere vergroting 2 sterretjes in de nevel zag.

Vervolgens M31, het Andromedastelsel eens opgezocht. Met mijn verrekijkertje zag ik hem al mooi als een klein pluizig bolletje staan. Lang naar dit object gekeken, met een vergroting van 130 maal meende ik soms heel even iets van die specifieke vorm van dit sterrenstelsel te zien. Onder nog betere omstandigheden moet hij vast nog duidelijker te zien zijn.

Vervolgens heb ik M41 in het sterrenbeeld Grote Hond gezocht en vlug gevonden. Een klein maar mooi clustertje dat mij makkelijk te schetsen lijkt, die moet ik dus ook nog eens bezoeken.

Tenslotte heb ik met mijn 10x25 verrekijkertje gezocht of ik NGC2237, de Rossettenevel kon vinden. Ik had ergens gelezen dat er een sterrenhoop in deze nevel staat en vond de nevel vorige keer niet in mijn kijker. Maar met het verrekijkertje heb ik ook niets gevonden dat mijn aandacht trok. Jammer maar niet getreurd, die vind ik nog wel. Ik heb me toch wel goed geamuseerd. Dit is de eerste keer dat ik op slechts op anderhalf uur tijd zoveel objecten gevonden en bekeken heb. Ongetwijfeld mede dankzij mijn nieuwe red dot finder!

 

Vorig verslag / Volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________