Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 mei 2008

 

 

Ik wilde vanavond nog eens de sterrenkijker gebruiken in plaats van de verrekijker. Omdat ik zo moe was vandaag (ik had de vorige nacht slecht geslapen en moest er vroeg uit) was ik om 19.30 uur even gaan maffen. Ik had de wekker om 22.00 uur gezet. Met nog wat prut in de ogen stond ik uiteindelijk om 23.45 uur in de tuin. Geen wolken, wel veel verlichting in de buurt, zelfs het zenit leek niet echt donker te zijn. Echt heel veel sterren leken niet zichtbaar te zijn aan de hemel. Ik had heimwee naar die donkere winterse nachten.

 

Het eerste object dat ik wilde bekijken was de bolhoop M13 in het sterrenbeeld Hercules. Gisteren had ik deze bolhoop mooi door de verrekijker gezien, deze keer richtte ik de sterrenkijker ernaar. Met een vergroting van 26 maal was deze bolhoop teleurstellend klein. Ik zag hetzelfde als wat ik door mijn verrekijker zag, alleen iets groter. Ik stak mijn barlow 2x erbij (vergroting 52 maal). Hierdoor was M13 een stuk groter te zien, doch er waren nog steeds geen afzonderlijke sterren te zien. M13 zag eruit als een pluizig bolletje, iets helderder in het midden, de randen heel diffuus.

Ik nam hierop mijn Stratus 5mm oculair (vergroting 130x). Dit gaf een spectaculaire verbetering. De kern van de bolhoop loste op in ontzettend kleine sterretjes die tegen elkaar aan geplakt stonden. In de randen van de bolhoop zag ik losse sterretjes, ik schat een stuk of 20, die een beetje verdwaald rond de bolhoop stonden. Koude rillingen kreeg ik ervan.

Ik besloot een poging te wagen om hem te schetsen. Het spijtige hieraan was dat mijn nachtzicht door het rode lampje wat aangetast werd.  Ik kon het rode licht wel wat dimmen doch hierdoor zag ik mijn schetsblad niet voldoende meer. Hierdoor duurde het een tijd voor ik de bolhoop weer wat duidelijker zag. Ontzettend jammer, maar een schets geeft me achteraf toch wel voldoening, dus ik besloot hem toch af te maken. Heb M13 ook even bekeken met mijn maximale vergroting, 260 maal, maar dit was er duidelijk over en gaf een groot wazig beeld waar geen enkele ster meer zichtbaar was.

Het was ondertussen al 00.45 uur geworden. Ik wilde M57, de ringnevel in het sterrenbeeld Lier wel eens bekijken, nog nooit gezien. De Lier was met het blote oog goed zichtbaar. Even mijn pocket sky atlas erbij genomen, de positie van de ringnevel was makkelijk te vinden. Mijn RDF wees exact naar de juiste locatie. Maar toch vond ik de ringnevel niet. Waarschijnlijk niet donker genoeg met al die lichtprut? Heb gezocht met een vergroting van 26 maal, een keer met zelfs 52 maal, en heb ook met mijn UHC-E filter gezocht, zonder resultaat. Het is volgens mij gewoon niet donker genoeg hier in de tuin. Volgende keer beter.

01.04 uur. Ik besloot terug naar het sterrenbeeld Hercules te gaan. Ik was vergeten dat daar nog een bolhoop te vinden is, M92. Deze bolhoop is iets kleiner dan M13, maar met een vergroting van 130 maal loste deze bolhoop ook duidelijk weer in sterretjes op. Ik twijfelde even of ik per vergissing M13 weer niet in beeld had, maar aan de sterren in de omgeving zag ik ook duidelijk dat dit een andere bolhoop was. Mooi hemelobject ook. Zoals bij M13 zag ik bij M92 ook een aantal ‘verdwaalde’ sterretjes in de rand van de bolhoop staan. In de kern van de bolhoop zaten de sterretjes duidelijk tegen elkaar aangeklit.

01.12 uur. Nu ik toch bolhopen aan het bekijken was wilde ik M53 wel eens proberen te vinden in het sterrenbeeld Haar van Berenice. Grrrrr, ik kan dit sterrenbeeld nog altijd niet herkennen. Ik zie wel sterren op die plaats, maar kan niet uitmaken welke sterren je met elkaar moet verbinden. Even mijn 10x50 verrekijker erbij genomen. Melotte 111 is prachtig te zien door de 10x50 verrekijker. Nog meer sterretjes zichtbaar dan door mijn 10x25 verrekijkertje, en toch past deze sterrenhoop nog perfect in het beeldveld van mijn 10x50 verrekijker.

Ik heb dan maar wat in de buurt van Melotte 111 rondgekeken met mijn sterrenkijker maar kon M53 niet vinden. Het was ondertussen 01.45 uur geworden. Ik kreeg het wat frisjes (liep nog lekker in mijn T-shirt rond, heerlijk zomerweer). Ik besloot ermee op te houden voor vanavond. Jammer van al die lichtvervuiling. Volgende keer misschien nog maar eens naar een donkere plek in de natuur gaan.

 

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________