Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 mei 2008

 

 

 

Al een paar heldere nachten moeten missen helaas, soms kan het niet anders. De reden was een verlengd weekendje Londen en de vermoeidheid die ik hierna voelde van deze mooie trip. Al was ik vandaag ook weer moe, toch kon ik deze kans niet laten liggen om even te gaan waarnemen.

 

Ik moest er de volgende dag vroeg uit, dus ik besloot het bij een korte tuinsessie te houden. Prachtig zomerweer, een licht briesje, geen enkel wolkje aan de hemel, zelfs Janneke Maan was met vakantie.

Om 23.10 uur zat ik in mijn comfortabele tuinstoel, enkel gewapend met mijn 10x50 verrekijker, een paar plannetjes en mijn schetskaft. Waarnemen voelt toch altijd weer een beetje als op schattenjacht gaan.  Een gezonde spanning overviel me. Eenmaal buiten verdween de vermoeidheid gelukkig ook als een donderslag bij heldere hemel. De kikker die bij de vijver van de buren woont was blijkbaar ook weer uit zijn winterslaap ontwaakt, ongelooflijk hoeveel lawaai zoín klein beestje kan maken.

Als eerste object besloot ik de open sterrenhoop M44 in het sterrenbeeld Kreeft nog eens onder de loep te nemen. De vorige keer had ik hem al mooi gezien door de verrekijker, doch nu had ik de kans om er eens een schetsje van te maken.

Met het blote oog kon ik M44 deze keer niet zien omdat hij al redelijk laag in het Westen stond en de lichtvervuiling op die plek ontegensprekelijk aanwezig was. Door de verrekijker was hij echter weer mooi te zien. De tijd vliegt als ik aan het schetsen ben. Een uur was zo voorbij, M44 was hierdoor al een stuk gezakt in de lichtprut waardoor hij niet meer zo glorieus aanwezig was als  bij het begin van de waarneming.

Sommige sterren die enkel perifeer zichtbaar waren zag ik op het einde nauwelijks meer. M44 wil ik dus zeker nog eens bezoeken als hij op een echt donkere plaats staat. Om 00.20 uur had ik mijn schetsje beŽindigd. De finale van de schets werd trouwens prachtig begeleid door het geluid van een mannetjes bosuil (hoe noem je trouwens het geluid dat een uil maakt?).

Volgens de gegevens die ik bij me had zou er in het sterrenbeeld Kreeft, meerbepaald  iets ten Noorden van M44, de optische (maar mooie contrastrijke) dubbelster Iota te vinden moeten zijn. Ik heb ernaar gezocht maar helaas niet gevonden. Lag het aan de lichtvervuiling op die plaats of aan het feit dat ik verkeerd zocht? Over Iota moet ik dus eerst wat meer info vergaren alvorens ik hem nog eens tracht te vinden.

Tenslotte eens gezocht naar het sterrenbeeld Hercules. Makkelijk te vinden boven het sterrenbeeld Lier dat ik vorige keer al gevonden had. Ik had via Stellarium een kaartje afgeprint waar ik de bolhoop M13 zou kunnen vinden in Hercules. Binnen de 10 seconden had ik hem gevonden met de verrekijker. Jawadde, had niet verwacht zoveel te zien door de verrekijker. KnAp!! Door de verrekijker is hij te zien als een pluizig bolletje met in het midden een duidelijk helderder deel. De randen van de bolhoop waren heel diffuus. Dit smaakt naar meer, M13 moet ik de volgende keer eens door de sterrenkijker opzoeken.

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________