Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kwart na elf. Ik zet het vuilnis weg, en ik kan het niet laten: even naar buiten. Waar het zacht is, opvallend warm nog, de lucht is donkerblauw. Ik plas in de tuin, slenter op mijn sloefen, zie sluierwolkjes verradelijk glijden, feeëriek mooi.

En ik heb geluk, de hemel trakteert mij op iets unieks, ook al kan ik het niet plaatsen, maar ik zie een onbekende dubbelster, surrealistisch mooi, opvallend helder ook met een goudgele hoofdster, een streling voor het oog, begeleid door een witte prikketik.

Natuurlijk rep ik mij naar binnen, ik grijp mijn tien maal vijftig en waarachtig, het klopt nu als een bus, het blijkt Saturnus te zijn, vlak naast de ster Porrima, een nimf van de Maagd.

Twee minuten later: het gras kriebelt mijn voeten, ik wrijf de prut uit mijn 10 inch dob, kwijl naar Saturnus, tik met mijn tanden tegen de ring, knabbel aan een wolkenband, terwijl mijn oogbol zich vol emotie laat vollopen, als een ballerina met een gebroken staartbeen.

Het is een onverwacht waarneemmoment, ik geef het toe, het is niet gepland, en toch zit ik hier nu, als een sjtakka boem boem. Geen kaartjes, geen lijstjes. En ook geen boekjes. Just me. Improvisaré relaxaré. Niemand die me ziet.

Arcturus schittert als nooit voorheen, ik zie een parel van appelsien, een eycatcher à la Mona Lisa, en ik koekeloer door het oculair, knipper met mijn ogen, zie dat aan, vier messcherpe spikes, als een kruisdraad van jolijn. En ik dwaal een ietsiepietsie af nu, waar Napoleon’s Hat te vinden is, aaneengeregen met zeven knopen, die ook Fabiola niet zou misstaan.

Daar dan: Wega. Maagdelijk wit, grijnzend als een furie. Ik klim in het trapezium, bengel wat aan de ringnevel, zuig aan de randen, knijp hem als een spons, steek mijn kop er door, als een halsketting van nevel. Laat de poppenkast beginnen.

Jump, in spreidstand naar de dubbele dubbele, de XW10 glijdt in de holte, de barlow kruipt er lekker bij, zo knus als een mus, en nu zie ik ze pas, ienie winie vier, bizar maar niet van hier. Die andere dubbele dubbele dan, miljaar nondedju, ik zoek me lazarus, scan met de verrijker, dwaal als een dwaallicht, vind hem niet.

Ik trakteer mij dan maar op een rondje Steph one en blaas die heldere oranje wat aan, bekijk hem even scheel, zie een vleermuis fladderen, en kijk: een meteoortje, zag je hem? Recht in ’t niets. Maar die sluierwolken, ze schilderen de hemel, vervagen de sterren, doen de satellieten vluchten, en ik rep me naar binnen. Ambeteer mijn vriendin.

 

 

Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

SQM:

19.31

 

temperatuur:

19° C

 

_________

 

 

 

 

Orion XT10