Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 maart 2009

 

 

Soms zijn er zo van die momenten. Zoals vandaag in de keuken, ik stond nog enkele rondslingerende borden af te wassen terwijl de kabeljauw in de pan lag te bakken. De hemel was volledig wolkenloos te noemen, en de hemel werd steeds donkerder. Tot ik plots Venus opmerkte vanuit mijn eigen keuken. Het was zo’n moment dat je beseft hoe klein ons zonnestelsel is. Een andere planeet tijdens de vaat vanuit je keuken zien staan, wat een heerlijke gewaarwording. Het gaf mij het ideale thuisgevoel, en vanaf toen besefte ik het pas: ik ben een zonnestelsel-bewoner.

Na de kabeljauw begon ik vlug alles in de auto te laden en vertrok ik richting waarneemplek. Maar zoals elke familie wel een zatte nonkel heeft, zo heeft ons zonnestelsel helaas ook een storend element in de familie: de maan. Ik zag hem pas toen ik onderweg was, een vloek ontsnapte uit mijn mond.

Eenmaal op mijn plekje aangekomen proefde ik de lente, ondanks dat het nog fris was. De uil bracht me daarnaast helemaal in de stemming. Ik begon met Melotte 71 te zoeken, ook wel Wilk’s cluster genoemd, te vinden in het sterrenbeeld Achtersteven. Ik had een schets van dit object afgedrukt en hoopte hem eenvoudig onder de ster Alfa Monoceronis te vinden. Toch slaagde ik er niet in om het cluster te vinden. Helemaal de schuld van de maan natuurlijk.

Omdat ik vlakbij zat besloot ik de ster Alfa Monoceronis even mee te pakken. En wat een grappige ster, hij is duidelijk made in China: zo ontzettend geel! Lachen.

Misschien kon ik nog wel een nieuwe messier loggen. M93 in het sterrenbeeld Achtersteven, nog nooit heb ik hem gezien. Ik nam er vlug even mijn verrekijker bij en leunde met beide ellebogen op het autodak. Door de verrekijker ziet M93 er als een wazig vlekje uit. Ondanks dat hij laag aan de horizon stond viel hij makkelijk op. Leuk! Maar met de sterrenkijker was de lol iets minder. De achtergrond was niet donker genoeg, waardoor de zwakkere sterren amper te zien waren. Bij 130 maal meende ik in het midden van de hoop vier sterren te zien die de vorm van een trapezium hadden.

Grrrr, ik had er genoeg van en besloot de maan te lijf te gaan met mijn nieuw polarisatiefiltertje. Ik vergrootte tot 260 maal. De maan lijkt gewoon op een stuk gatenkaas. Zoveel kratertjes. Ook zag ik duidelijk bergen, maar de kreukels in mijn beddenlaken vind ik eigenlijk veel spectaculairder. Ik weet niet waarom ik die maan maar niets vind. Misschien omdat hij zo makkelijk te vinden is. Ik zie er geen uitdaging in. Ik weet het niet, het zal wel aan mij liggen vermoed ik.

M50. Ik denk dat ik hem eens per ongeluk verwisseld heb met een andere messier en hem hierdoor onterecht gelogd heb. Voor alle zekerheid zoek ik hem daarom nog eens op. Eerst met de verrekijker. Hij is een stuk hoger te vinden dan M93, en toch is hij door de verrekijker moeilijker te zien dan M50. Ik zie hem waziger en iets uitgesmeerder dan M93. Het deed mij aan staartloze rog denken. Maar ook hier weer, de maan verpestte het zicht van M50. Ik heb hem wel gezien, maar helaas niet goed kunnen bekijken.

Het had weinig zin op deze manier. Ik besloot de sterrenkijker op te ruimen en nog even met de verrekijker verder te kijken. Collinder 69 in Orion bijvoorbeeld. Een mooi verrekijkerobject, er viel mij tevens een klein orangekleurig sterretje op. Natuurlijk ook even kraamkliniek M42 bekeken, een heerlijk verrekijkerobject. Vervolgens even naar de prachtige ster Aldebaran en zijn buur de Hyaden gegluurd. Ook nog even naar de machtige ster Sirius gekeken, en vervolgens naar het schattige vlekje M41.

En tot slot nog even met de verrekijker naar de maan geloerd. Eigenlijk vind ik hem door de verrekijker nog het mooiste. Maar ik denk dat hij nog mooier te zien is bij een volledige maansverduistering, als hij gewoonweg NIET te zien is.

Soit, achter mijn rug stond de leeuw te brullen, wauw, hopelijk kan ik binnenkort wat galaxies loggen. En laag in het oosten zag ik de prachtige ster Arcturus al flikkeren. Er is geen twijfel meer, de lente is in aantocht!Vorig verslag / volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________