Sterrenplezier.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 januari 2008

 

 


Eindelijk, na een periode van bewolkt weer en een aanhoudende verkoudheid gooiden de weergoden de hemel weer eens voor enkele uren open. Het was deze keer wel koud, niet dat het zo hard vroor, maar de oostenwind maakte het wel heel ijselijk koud. Ik kon het deze keer niet te laat maken, stond wat slaap achter en moest er de volgende dag vroeg uit. Dus een korte sessie. Altijd beter dan geen sessie natuurlijk.

De maan was deze keer niet aanwezig, dus het was relatief donker. Jammer dat ik zoveel last heb van de straatverlichting, liefst drie lantaarnpalen verlichten mijn tuin alsof de maan toch aan de hemel stond. Om nog maar te zwijgen van het gemeentegebouw achter de tuin met verlichte parking (waar trouwens geen kat te zien is ís avonds, maar het mag wat kosten blijkbaar).

Toch nog maar eens geprobeerd om M1 oftewel de krabnevel in mijn kijker te krijgen. Ik had hem al eens opgezocht doch niet gevonden de eerste keer. Deze keer had ik me wat beter voorbereid. Na een half uur zoeken had ik hem plots in mijn kijker. Een ontzettend zwak neveltje. Met een vergroting van 52 maal was hij het beste te zien, al moest ik afwisselend perifeer/ernaartoe kijken om hem te kunnen waarnemen. Met hogere vergrotingen was ie gewoonweg niet meer te zien, de achtergrond werd er te donker door en de nevel verdween gewoon in het duister. Toch gaf de nevel mij een kick, vooral het vinden ervan. Ik heb echt de tijd genomen om hem te bekijken en heb er natuurlijk ook een schetsje van gemaakt.

Tijdens het zoeken naar M1 zat ik op een gegeven moment iets te ver te zoeken en kwam ik plots een ander nevelig object tegen. Het was een sterrencluster, ontzettend kleine sterretjes met in het midden een nevelige structuur. Prachtig om zien, maar het lijkt me heel moeilijk om zo een cluster te schetsen. Ook dit cluster heb ik lange tijd bekeken onder verschillende vergrotingen. Geen idee wat het is, maar dit moet ik beslist nog eens terugvinden.

Ondertussen was het weeral middernacht, ik besloot ermee op te houden. Nog vlug even een foto van de schets genomen, negatief gemaakt op de pc. Leuk.

 

 

Vorig verslag / Volgend verslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________